Sunday 2 December 2007

Cretans celebrates the 94th commemoration of the reunion with Greece

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 94η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, παρουσία του προέδρου της Βουλής


Παρουσία του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, κορυφώθηκαν στα Χανιά, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 94η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Το πρωί στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου τελέσθηκε επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, και στη συνέχεια σχηματίσθηκε πομπή που κατευθύνθηκε στο φρούριο Φιρκά.

Κρητικοί με παραδοσιακές στολές κρατούσαν την ελληνική σημαία, την οποία λίγο μετά ύψωσαν στον ιστό, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σεραφείμ Τσόκας, ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης και ο δήμαρχος της πόλης Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Στο ίδιο ιστό, την 1η Δεκεμβρίου του 1913, ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε υψώσει την ελληνική σημαία και η Κρήτη ενώθηκε με την Ελλάδα, μετά από πολύχρονους αγώνες

«Ως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων υψώνοντας τη σημαία στην επέτειο της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα , αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και για τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου και για τον πολιτικό κόσμο.

Ημέρα συγκίνησης, ημέρα τιμής αλλά και κυρίως διδαχής για τις νεότερες γενιές, ότι η ελευθερία κατακτήθηκε με αγώνες με θυσίες με αίμα και μπορούμε να την διαφυλάξομε για όλες τις επόμενες γενιές με ομοψυχία και ενότητα και με ανάδειξη όλων εκείνων που ενώνουν τους Έλληνες.

Αυτός είναι ο δρόμος του μέλλοντος. Ομοψυχία και ενότητα.», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Στα γεγονότα της εποχής αναφέρθηκε στην ομιλία του ο δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι με την ένωση της Κρήτης αγώνες με αίμα δάκρυα και θυσίες βρήκαν την δικαίωση τους.

Ο δήμαρχος Χανίων ζήτησε η ημέρα αυτή να καθιερωθεί ως γιορτή και αργία για την Κρήτη.

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, έξω από το λιμάνι των Χανίων είχε καταπλεύσει, τιμητικά, φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού ενώ πάνω από τον χώρο των εκδηλώσεων πέταξαν σε σχηματισμό 3 αεροσκάφη F-16 από την 115 πτέρυγα μάχης, που εδρεύει στο αεροδρόμιο Χανίων.

Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσαν επίσης οι 4 βουλευτές του νομού και το σύνολο των τοπικών αρχών.

Το μεσημέρι στο δημαρχείο Χανίων πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη δεξίωση.

No comments: