Sunday 23 September 2007

Rememberance day of the Greek Genocide of Asia Minor by Turkey

Θεσσαλονίκη


Το βιβλίο Ιστορίας της Στ'Δημοτικού έδωσε το δικό του «παρών» στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ.Ασίας.

Το πρωί εψάλη δοξολογία στο ναό της Αγίας Σοφίας, χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου, παρουσία των υφυπουργών Ανάπτυξης, Σταύρου Καλαφάτη και Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη, του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, του δήμαρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, βουλευτών, εκπροσώπων των Ένοπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και πλήθος κόσμου.

«Ολόκληρη γενιά κουβάλησε τον σταυρό του μαρτυρίου αλλά δεν έσκυψε το κεφάλι. Έφερε κουλτούρα, πολιτισμό και αρχοντιά και κατάφερε να προκόψει εδώ. Αυτό αποδεικνύει το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής στο διηνεκές» δήλωσε ο κ. Ψωμιάδης.

Μετά την δοξολογία ακολούθησε κατάθεση στεφάνου και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, εκπρόσωποι των συλλόγων Μικρασιατών άφησαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, στην είσοδο του τουρκικού προξενείου στην Θεσσαλονίκη.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης έγιναν δηλώσεις και σχετικά με το θέμα του βιβλίου της ΣΤ' Δημοτικού.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλαφάτης δήλωσε πως «όλα τα ζητήματα τα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με το δέοντα τρόπο. Το ίδιο κάνει και για αυτό το ζήτημα, ιδιαίτερα το υπουργείο Παιδείας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος υπενθύμισε ότι ο νέος υπουργός Παιδείας Ευρυπίδης Στυλιανίδης δεσμεύθηκε να εξετάσει το όλο ζήτημα.

Αντίθετα, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης έκανε λόγο για ανευθυνότητα από πλευράς κυβέρνησης: «Αφού προεκλογικά έκρυψε το βιβλίο, μετεκλογικά το εξαφάνισε. Επιτέλους, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.»

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης τόνισε ότι η εθνική μνήμη και η ιστορική ταυτότητα δεν είναι προϊόν διαπραγμάτευσης. «Ας μας πουν κάποιοι ποια γειτονική χώρα αφαίρεσε σελίδες από την ιστορία της. Δεν είναι δυνατόν άλλη ιστορία να έμαθε η δική μου γενιά κι άλλη τα παιδιά και τα εγγόνια μας.»

Για το ίδιο θέμα ο μητροπολίτης Ανθιμος εξέφρασε την άποψη ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να αποσυρθεί το βιβλίο.

No comments: