Tuesday 13 November 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με πρωτοβουλία Επιχειρηματιών και Πανεπιστημιακών, εκατοντάδες πρόσωπα γνωστά για την προσφορά τους στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, υπέγραψαν μέσα σε τέσσερεις μόλις μέρες το παρακάτω κείμενο, το οποίο θα μεταφραστεί στα αγγλικά και θα σταλεί στις πρεσβείες ξένων κρατών στην Ελλάδα.

ΨΗΦΙΣΜΑ - ΕΚΚΛΗΣΗ
Οι υπογράφοντες Έλληνες Μακεδόνες
Διαπιστώνουμε ότι το πολυεθνικό Κράτος «Former Yugoslav Republic of Macedonia»:
Παραβιάζει συστηματικά σε βάρος της Ελλάδος την Ενδιάμεση Συμφωνία του έτους 1995, τις σχετικές Διεθνείς Συνθήκες και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Περιφρονεί επίσης τις αποφάσεις 817/1993 και 845/1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (όπως διαπιστώθηκε και στην πρόσφατη σύνοδο της Γενικής Συνελεύσεως του ΟΗΕ). Αγνοεί τις αποφάσεις που πήρε η Ε.Ε. στις Βρυξέλες (16.12.1991), στο Γκιμαράες (3.5.1992), στη Λισσαβόνα (27.6.1992) και στο Εδιμβούργο (12.12.1992).
Ασκεί αλυτρωτική προπαγάνδα σε βάρος της Ελληνικής Μακεδονίας.
Διατηρεί αυτή την εχθρική προπαγάνδα ενσωματωμένη στα διδακτικά βιβλία όλων των βαθμίδων του εκπαιδευτικού του συστήματος.
Μονοπωλεί, για επεκτατικούς λόγους, το όνομα της Μακεδονίας.
Σφετερίζεται την Ελληνική Ιστορία και πολιτισμική κληρονομιά μας.
Προκαλεί με διάφορες ενέργειες τον Ελληνικό λαό.
Αρνείται, παρά τη διεθνή νομική δέσμευσή του, να αποδεχθεί μία αμοιβαία αποδεκτή διεθνή ονομασία.

Εμείς, 2,5 εκατομμύρια Έλληνες Μακεδόνες, απαιτούμε από την Κυβέρνησή μας να ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας (Veto) σε κάθε ενταξιακή διαδικασία της FYROM στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ατλαντική Συμμαχία, καθώς επίσης να προσφύγει σε Δημοψήφισμα, μέχρις ότου η FYROM συγκατατεθεί σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Η Ελλάδα και ο λαός της και ιδιαίτερα εμείς οι Έλληνες Μακεδόνες, βλέπουμε σήμερα με αφορμή την ονομασία της FYROM, να διακυβεύονται ανενδοίαστα στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πολιτισμική μας κληρονομιά, το ανθρώπινο δικαίωμά μας στη διατήρηση της ταυτότητάς μας και στον αυτοπροσδιορισμό μας.
Ζητούμε την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας προς τους Έλληνες Μακεδόνες, οι οποίοι είναι Ευρωπαίοι πολίτες. Αυτή η αλληλεγγύη, που βασίζεται επί της διεθνούς και κοινοτικής νομιμότητας, ταυτόχρονα αποτελεί υποχρέωση σύμφωνα με το άρθρο 58 της υπό ψήφιση Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρώπης. Για την προσχώρηση χώρας στην Ε.Ε. ορίζεται ως κριτήριο ο σεβασμός στις αξίες των άρθρων 1 και 2. Και συγκεκριμένα στο άρθρο 2 απαιτείται (το ίδιο επαναλαμβάνεται και στο άρθρο 61), ο σεβασμός και η προστασία της αξιοπρέπειας των άλλων μελών. Μεταξύ των αξιών είναι το όνομα, οι αρχές, τα σύμβολα, η ιστορία, η παράδοση κ.α.
Υπενθυμίζουμε προηγούμενες περιπτώσεις, όπου έγινε προσπάθεια καταχρηστικής χρησιμοποίησης ονόματος και τους επεβλήθη αλλαγή, όπως της Αυστρίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Τσεχίας, της Σερβίας?
Απευθυνόμαστε στους Διεθνείς Οργανισμούς, στις Κυβερνήσεις των χωρών που έχουν αναγνωρίσει τη FYROM με το συνταγματικό λεγόμενο όνομά της και σε κάθε εμπλεκόμενο και τονίζουμε ότι:
- Το όνομα καθʼ εαυτό δε θα ήταν η ουσία του προβλήματος αν αυτό δεν αποτελούσε το όχημα αλυτρωτισμού σε βάρος της Ελλάδος.
- Το πρόβλημα της γνωστής πλαστογράφησης της ιστορίας και του ονόματος, προκαλεί τον ελληνικό λαό και οδηγεί σε αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.
Με βάση τις θεμελιώδεις αρχές, που πρέπει να διέπουν την λειτουργία της Ε.Ε και του ΟΗΕ, ζητούμε την αρωγή σας στην εξεύρεση μιας λύσης, η οποία δεν θα οδηγεί στον σφετερισμό ελληνικής ταυτότητας και δεν θα συνεπάγεται «δυνάμει» εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος γειτονικών κρατών.

Το ψήφισμα υπέγραψαν μέχρι σήμερα 800 περίπου Θεσσαλονικείς, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.Άνθιμος, ο Σεβασμιότατος Καλαμαριάς κ.Προκόπιος, ο Σεβασμιότατος Νεαπόλεως κ.Βαρνάβας, ο Νομάρχης κ.Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Δήμαρχος κ.Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ακολουθούν Δήμαρχοι, Πανεπιστημιακοί, Νομικοί, Συγγραφείς, Δημοσιογράφοι, Επιχειρηματίες και άλλοι.

Σας ευχαριστούμε.
Οι συντονιστές: Γάκης Δημήτριος Γαρούφας Δημήτριος
Επικοινωνία: Δασκόπουλος Αντώνιος τηλ. 2310 341084, κιν. 6944 328901

1 comment:

DAKIS said...

Και στους Έλληνες βουλευτές να το πάτε να δούμε πόσοι θα το υπογράψουν!