Monday 10 August 2009

Αρχίζουν τα έργα για το νέο αρχαιολογικό πάρκο

Τριάντα έξι στρέμματα, στα οποία θα στεγάζονται το Βυζαντικό και Χριστιανικό Μουσείο, αλλά και το Λύκειο του Αριστοτέλη
10/08/2009 | 09:35 Τελευταία Ενημέρωση 11:50 10/08/2009

Δεκατρία χρόνια μετά τον εντοπισμό και την ανασκαφή του Λυκείου του Αριστοτέλη, στην ανατολική πλευρά της οδού Ρηγίλλης, αρχίζουν τα έργα για τη στέγαση και την ανάδειξή του. Μάλιστα, ο αρχαιολογικός χώρος, έκτασης 11 στρεμμάτων, θα ενοποιηθεί με τον περιβάλλοντα χώρο του Βυζαντινού Μουσείου.

Το υπουργείο Πολιτισμού, με χορηγία του Ο.Π.Α.Π ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή ενός στεγάστρου προστασίας των αρχαιοτήτων από γυαλί και ατσάλι στο χώρο της παλαίστρας.

Η κατασκευή του στεγάστρου μαζί με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων θα διαρκέσει 1 χρόνο. Το έργο -το οποίο έχει έκταση 11 στρεμμάτων-, θα περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία πάρκου, καθώς και τη φύτευση του περιβάλλοντος χώρου.

Το νέο αρχαιολογικό πάρκο έκτασης 36 στρεμμάτων θα είναι ενοποιημένο με τον χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού μουσείου και θα αποτελεί ένα νέο πνεύμονα πράσινου στο κέντρο της Αθήνας.

«Προτεραιότητά μας είναι η διαμόρφωση του χώρου κατά τρόπο αντάξιο της σπουδαιότητας αλλά και του οικουμενικού συμβολισμού του» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς.

Η παλαίστρα συνδέεται με τη διδασκαλία του Αριστοτέλη και τη λειτουργία της Φιλοσοφικής του Σχολής από τον 4ο αιώνα π.Χ. Ήταν ένα από τα 3 μεγάλα Γυμνάσια που λειτούργησαν στην Αθήνα και μαζί με την Ακαδημία του Πλάτωνος αποτέλεσαν τα πρώτα πανεπιστήμια του κόσμου.

1 comment:

Unknown said...

Σας ενημερώνουμε οτι το blog σας προστέθηκε στο ευρετήριο
του πρώτου Ελληνοκεντρικού πατριωτικού blog aggregator "ΣΕΘ"
http://www.se8.me
Επισης η σελίδα μας διαθέτει και νέο forum (Ζητουνταί ατομα του πατριωτικού χώρου για την δημιουργία ομάδας moderators)