Friday 26 June 2009

The scandal of the PseudoMacedonian airplane

Ημερομηνία: Τετάρτη, 24 Ιούνιος 2009, 12:30

ΑΙΣΧΟΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ, ΕΔΙΩΞΑΝ ΤΗΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ !!!!!!

Tο μυστικό της διέλευσης του αεροπλάνου με το διακριτικό «Μακεδονία»

Απομακρύνθηκε από την θέση της Διευθύντριας Αερομεταφορών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κατόπιν αποφάσεως του προϊσταμένου της Διοίκησης της ΥΠΑ Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη, διότι εξετέλεσε τις εντολές του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Μεταφορών ως όφειλε.

Η υπόθεση αυτή, που θυμίζει σκοτεινή ιστορία του Κάφκα, αφορά την Πολυτίμη Κανέλλου, επικεφαλής της Διευθύνσεως Αερομεταφορών, η οποία με δύο έγγραφα, το ένα από το Υπουργείο Εξωτερικών με ημερομηνία 15 Ιουνίου του 2009 και το άλλο από το Υπουργείο Μεταφορών της 16ης του ιδίου μηνός, κλήθηκε να εκδώσει ειδική άδεια υπερπτήσης στο κυβερνητικό αεροσκάφος της ΠΓΔΜ, που θα μεταφέρει στην Κέρκυρα και στην Σύνοδο του ΟΑΣΕ, της οποίας αυτήν την περίοδο προεδρεύει η Ελλάδα, τον Υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Η Πολυτίμη Κανέλλου, ενεργώντας κατά τον νόμο και τις πάγιες διαδικασίες, εξέδωσε την άδεια, η οποία σημειωτέον εκδίδεται κατ’ εξαίρεση και λόγω της συνάντησης της Κέρκυρας. Η «zougla.gr» δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα όλη την επίσημη αλληλογραφία μεταξύ του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου στα Σκόπια (Ελληνική Πρεσβεία), το Υπουργείο Εξωτερικών της FYROM, και μεταξύ της ΥΠΑ και των Υπουργείων Εξωτερικών και Μεταφορών της Ελλάδας. Στα έγγραφα αυτά τα δύο ελληνικά Υπουργεία, αφενός καλούν την ΥΠΑ να εκδώσει την άδεια και αφετέρου επισημαίνουν πως δεν υπάρχει αντίρρηση (πολιτική προφανώς) για την έκδοσή της.

Μετά τον θόρυβο που ξέσπασε για την έκδοση άδειας εισόδου στον ελληνικό εναέριο χώρο του αεροσκάφους της ΠΓΔΜ με τα χαρακτηριστικά κλήσης Ζ 3 MKD, από πολιτικούς κύκλους και φορείς Πανμακεδονικών οργανώσεων, που κατηγόρησαν την Υπουργό Εξωτερικών για de facto αποδοχή του ονόματος Μακεδονία λόγω των διακριτικών που φέρει το αεροπλάνο, ο Διοικητής της ΥΠΑ, Κων. Κωνσταντινίδης, κάλεσε την Πολυτίμη Κανέλλου και της ανακοίνωσε ότι απομακρύνεται από την θέση της. Ανεπίσημα, φέρεται να την τιμώρησε διότι εξέδωσε άδεια για την πτήση και προσγείωση του αεροσκάφους της FYROM στην Ελλάδα.

Ο διοικητής της ΥΠΑ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Ο Διοικητής της ΥΠΑ αγνόησε επιδεικτικά την επίσημη αλληλογραφία και τις εντολές που η κρατική υπάλληλος είχε λάβει από τα αρμόδια για τις υποθέσεις αυτές Υπουργεία. Επισημαίνεται πως ο συγκεκριμένος Διοικητής της ΥΠΑ έχει αποτελέσει στόχο δριμύτατης κριτικής από εργαζόμενους και συνδικαλιστές ως προς τον τρόπο διοίκησης και τον τρόπο συμπεριφοράς του στην Υπηρεσία.

Το στοιχείο, ωστόσο, που προκαλεί την κοινή λογική είναι ότι την απόφαση απομάκρυνσης της Πολυτίμης Καννέλου υπογράφει ο ίδιος ο Υπουργός, που με προηγούμενο έγγραφό του ενέκρινε την διέλευση του αεροσκάφους του Υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Πέραν της ανεπίτρεπτης σε διοικητικό επίπεδο ενέργειας του Διοικητή της ΥΠΑ, ο οποίος ουδεμία αρμοδιότητα έχει να κρίνει ή να παρακάμπτει τις εντολές από τα εν λόγω Υπουργεία, προκύπτει και μείζον πολιτικό ζήτημα. Είτε ο κ. Κωνσταντινίδης ενήργησε στη βάση προσωπικών εκτιμήσεων και επιλογών, κατά παράβαση του πλαισίου αρμοδιοτήτων του και μάλιστα για ζητήματα που αφορούν την Εξωτερική Πολιτική, αγνοώντας τις κυβερνητικές αποφάσεις. Πρόκειται δηλαδή για έναν κόκκο άμμου ανάμεσα στα γρανάζια της κρατικής γραφειοκρατίας, που παρανόμως λαμβάνει αποφάσεις και τιμωρεί για ζητήματα που δεν τον αφορούν. Είτε απλά η Πολυτίμη Κανέλλου απομακρύνθηκε από την θέση της Διευθύντριας και τοποθετήθηκε σε ανενεργό υπηρεσία εν είδη τιμωρίας και μάλιστα με περισσή υποκρισία, ώστε να ικανοποιηθούν οι κύκλοι που αντιδρούν στην απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών και που κατηγορούν την Κυβέρνηση. Και στις δύο περιπτώσεις, η «τιμωρία» μιας υπαλλήλου που υλοποίησε αποφάσεις δύο Υπουργών είναι μία απαράδεκτη διοικητικά και πολιτικά πράξη.

No comments: